In data de 28 decembrie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1036 Legea nr. 275/2017 de aprobare a OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Mai multe detalii cu privire la forma initiala a OG nr. 23/2017 le puteti regasi in Newsletter-ul nostru din 6 septembrie 2017. Prezentam in cele ce urmeaza principalele modificari, aplicabile de la 1 ianuarie 2018.

Atragem atentia ca efectele aplicarii sistemului platilor defalcate de TVA se vor extinde asupra tuturor platitorilor de TVA, chiar daca acestia nu aplica sistemul platilor defalcate de TVA. Astfel, orice persoana inregistrata in scopuri de TVA care nu aplica sistemul va trebui sa acorde atentie platilor catre furnizori, intrucat daca aceastia figureaza in Registrul persoanelor care aplica mecanismul platilor defalcate de TVA, plata TVA din factura va trebui efectuata in contul de TVA al furnizorului.

1. Au fost introduse plafoanele de datorii restante de TVA, peste care un contribuabil inregistrat in scopuri de TVA intra obligatoriu in sistemul platilor defalcate, astfel:
  • contribuabilii mari - 15.000 lei;
  • contribuabilii mijlocii - 10.000 lei;
  • restul contribuabililor - 5.000 lei.
2. Perioada de restanta la plata TVA dupa care contribuabilii vor fi obligati sa aplice sistemul va fi:
  • contribuabilii care au datorii restante privind TVA la 31 decembrie 2017, vor intra in sistemul platilor defalcate de TVA de la 1 martie 2018, daca nu achita datoriile restante pana la 31 ianuarie 2018;
  • contribuabilii care vor inregistra datorii restante de TVA dupa 1 ianuarie 2018, vor avea o perioada de 60 de zile calendaristice pentru achitarea datoriilor.  Daca nu vor achita in aceasta perioada, vor intra in sistem cu data de intai a celei de-a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul de 60 de zile;
  • contribuabilii care sunt in insolventa la 31 decembrie 2017 vor intra in sistem de la 1 martie 2018, iar cei care vor intra in insolventa dupa 1 ianuarie 2018, vor intra in sistem cu intai a lunii urmatoare celei in care au intrat in insolventa.
3. Contribuabilii care au datorii restante privind TVA dar au depus scrisori de garanttie bancara pentru suspendarea executarii silite, nu vor intra in sistemul platilor defalcate de TVA.

4. Pe langa contribuabilii cu restante de TVA, vor mai intra obligatoriu in sistemul platilor defalcate si cei aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa.

5. Iesirea din sistem a contribuabillor care au aplicat obligatoriu se poate face dupa 6 luni in care nu se mai indeplinesc conditiile pentru aplicarea obligatorie. In schimb, contribuabilii care au aplicat optional pot iesi din sistem la finalul anului fiscal dar nu mai devreme de un an de la data optiunii.

6. Doar contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent daca aplica sau nu sistemul platilor defalcate de TVA, au obligatia de a face plata in contul de TVA al unui furnizor care aplica sistemul.  Prin urmare, sunt exclusi de la obligatia de plata defalcata a TVA: neplatitorii de TVA si institutiile publice.


7. S-au adus urmatoarele clarificari:
  • orice plati/incasari in numele altei persoane nu se fac prin conturi de TVA;
  • la factoring, scontari, alte modalitati de finantare care presupun preluarea creantelor, institutiile de credit si IFN-urile nu trebuie sa vireze in contul de TVA al furnizorului care aplica sistemul, contravaloarea TVA;
  • platile in natura, compensarile, sunt excluse de la sistemul platilor defalcate de TVA.
8. In cazul platilor eronate efectuate de catre un platitor de TVA, e.g. toata suma este platita in contul curent al unui furnizor care aplica sistemul, furnizorul poate in mod optional sa isi transfere valoarea TVA in contul sau de TVA iar clientul care plateste nu va mai fi penalizat (0,06%/zi).
 
9. Clientul platitor de TVA, desi nu este obligat, poate plati TVA in contul de TVA al furnizorului care aplica sistemul pentru facturile emise inainte de intrarea furnizorului in sistem si platite dupa aceasta data.
 
10. Se abroga obligativitatea obtinerii acordului ANAF pentru anumite operatiuni prin conturile de TVA. Faptele raman insa supuse contraventiilor.

11. A fost marit de la 7 la 30 de zile termenul de virare in contul de TVA al sumelor aferente TVA incasate in numerar sau alte incasari in conturile curente pentru care nu exista obligativitatea platii defalcate.
 
12. A fost abrogata amenda de 50% din valoarea TVA nevirata in contul de TVA al unui furnizor care aplica split TVA la nivelul clientului ce achita eronat factura. S-a mentinut doar penalitatea de 0,06% / zi pana la data corectiei.

13. Reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe venit, pe perioada de aplicare a mecanismul, se va acorda atat pentru persoanele care opteaza in 2018 cat si pentru cele care au optat pentru sistem TVA in anul 2017 (acestea fiind obligate sa ramana in sistemul platilor defalcate de TVA cel putin un an).

Va stam la dispozitie pentru orice clarificari sau intrebari suplimentare legate de aplicarea sistemului pletilor defalcate de TVA.
Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.