Pe fondul acțiunilor de control anunțate de autoritățile fiscale ce au încheiat recent un acord de cooperare cu CNSP (Comisia Națională de Strategie și Prognoză) în vederea selectării contribuabililor ce vor fi supuși controalelor fiscale, aducem în atenție principalele obligații ale contribuabililor din primul trimestru al anului:

1. Pregătirea și depunerea Declarației anuale de impozit pe profit - 25 martie

Luna Martie a anului aduce pentru majoritatea contribuabililor și obligația pregătirii și depunerii Declarației anuale de impozit pe profit pe lângă obligațiile fiscale declarative lunare. 

În acest context, atenție sporită se va acorda noului mecanism de calcul al costurilor excedentare ale îndatorării, mecanism utilizat la calculul impozitului pe profit începând cu anul 2018, moment în care vechile reguli de deductibilitate a dobânzilor au fost abrogate. De asemenea, reamintim faptul că noile reguli sunt aplicabile atât împrumuturilor cât și altor surse de finanțare contractate de la bănci/instituții (ne)financiare cât și celor contractate de la părți afiliate, cu excepția situației în care contribuabilul este o entitate independentă.

De asemenea, în contextul obligației inventarierii patrimoniului la finele exercițiului, recomandăm analizarea tratamentului fiscal corect în cazul lipsurilor din gestiune, pierderilor tehnologice, perisabilităților – subiecte atent analizate de autorități în cadrul controalelor fiscale. 

Adițional, deși subiectul nu reprezintă o noutate, subliniem importanța asigurării faptului că există documente justificative solide la nivelul societății care să ateste prestarea și necesitatea serviciilor, cu precădere în zona serviciilor intra-grup.

FiNEXPERT vă poate asista în revizuirea calculului de impozit pe profit precum și în stabilirea tratamentului fiscal aplicabil tranzacțiilor / spețelor pentru un calcul corect al impozitului pe profit.

2. Întocmirea sau actualizarea dosarului de prețuri de transfer

Marii contribuabili au obligația întocmirii anuale a dosarului prețurilor de transfer până la data depunerii declarației de impozit pe profit în situația în care desfășoară tranzacții cu părțile afiliate a căror valoare totală anuală, exclusiv TVA, este mai mare sau egală cu unul din următoarele praguri de semnificație:
  • 200.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare;

  • 250.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate;

  • 350.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale.
Solicitarea dosarului de prețuri de transfer poate avea loc atât în cadrul unei inspecții fiscale cât și în afara unei inspecții, la cererea scrisă a autorităților. 

Marii contribuabili care nu se încadrează în criteriile menționate mai sus dar și cei care fac parte din categoria contribuabililor mici și mijlocii, au obligația întocmirii și prezentării dosarului de prețuri de transfer, doar în cadrul unei inspecții, dacă desfășoară tranzacții cu părțile afiliate a căror valoare totală anuală, exclusiv TVA, este mai mare sau egală cu unul din următoarele praguri de semnificație:
  • 50.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare;

  • 50.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate;

  • 100.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale.
Contribuabilii care nu se încadrează în niciuna dintre situațiile prezentate anterior au obligația de a documenta respectarea principiului valorii de piață în conformitate cu reglementările financiar-contabile și fiscale în vigoare. Astfel, deși acești contribuabili nu au obligația de a pregăti un dosar de prețuri de transfer care să conțină informațiile obligatorii prevăzute de lege, aceștia trebuie totuși să demonstreze că tranzacțiile desfășurate cu părțile afiliate reflectă valoarea de piață prin pregătirea unei documentații.

Pentru orice întrebări cu privire la informațiile incluse în acest material, nu ezitați să ne contactați, iar unul din membrii echipei noastre vă va contacta în scurt timp.
Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.