A. Vor fi scutiti de impozit pe profit in primii 10 ani de activitate, contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati de inovare, cercetare-dezvoltare. Aceasta masura va respecta reglementarile in domeniul ajutorului de stat.

Aceasta prevedere se aplica incepand cu data de 06 Ianuarie 2017.

B. Vor fi considerate microintreprinderii persoanele juridice care la 31 Decembrie 2016 au realizat venituri ce nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro, cusul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.

Aceasta prevedere se va aplica incepand cu 01 Februarie 2017 pentru toate persoanele juridice romane care la data de 31 Decembrie 2016 indeplinesc conditiile prevazute in Codul Fiscal. Pana la acest termen se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul obtinut in perioada 1-31 Ianuarie 2017.

Cota impozitului pe profit al microintreprinderii va fi de 1% pentru cei care inregistreaza unul  sau mai multi angajati si 3% pentru companiile care nu au salariati.

C. Vor fi scutite de la plata impozitului pe venit (venituri din salarii si asimilate salariilor), persoanele fizice care au incheiate contracte individuale de munca pe o perioada de 12 luni cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere asa dupa acestea sunt enumerate la art.1. din Legea 170/2016, care prevede impozitul specific unor activitati

D. Serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de catre salariati, vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit in limita a 400 de euro pe an.

Aceasta prevedere se aplica incepand cu salariile lunii Februarie 2017.

Veniturile din transferul proprietatilor din patrimoniul personal vor fi scutite de impozit pentru valoarea de 450.000 ron. Pentru sumele ce depasesc aceasta valoare, se va achita un impozit in cota de 3%.

Aceasta prevedere se aplica incepand cu data de 01 Februarie 2017.

E. Se elimina plafonul maximal de 5 ori salariul mediu brut pentru persoanele ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor la care se calculeaza contributia de asigurari sociale - pensii.

Aceasta prevedere se aplica incepand cu veniturile lunii februarie 2017.

F. Se va pastreaza plafonul maximal de 5 ori salariul mediu brut pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau pentru persoanele fizice ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala ce datoreaza contributia la asigurari sociale - pensii.

Plafonul maxim al contributiei la asigurarile de sanatate se va determina pentru o baza lunara ce nu poate fi mai mare de 5 x castigul salarial mediu brut pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau pentru persoanele fizice ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, precum si pentru persoanele ce realizeaza venituri din activitati agricole sau din cedarea folosintei bunurilor.

Se va pastra cheltuiala forfetara de 40% pentru veniturile din arenda si chirii.

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din investii nu se datoreaza contributia la asigurarile de sanatate daca persoana fizica realizeaza venituri pentru care sunt deja calculate contributiile la asigurarile de sanatate.

Aceste prevederi se aplica incepand cu veniturile lunii februarie 2017.
Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.