Avand in vedere apropierea finalului de an, va reamintim obligatia dvs. de a efectua organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului, activitate obligatorie prevazuta de Legea contabilitatii nr. 82/1991 cu modificarile si completarile ulterioare [1].

NB! Nerespectarea reglementărilor cu privire la efectuarea inventarierii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei.

De asemenea, potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in scopul întocmirii situaţiilor financiare anuale, entităţile trebuie să procedeze la inventarierea şi evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii.

Cu alte cuvinte, in situaţiile financiare anuale elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii se reflectă şi se evaluează la valoarea contabilă, pusă de acord cu rezultatele inventarierii.

Prin urmare, conformarea societatilor comerciale in privinta cerintelor de inventariere a patrimoniului nu este doar o obligatie legala. Efectuarea inventarierii si evaluarea la data situatiilor financiare a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii luand in considerare valoarea de inventar reprezinta un element esential in asigurarea imaginii fidele a activelor, datoriilor, pozitiei financiare, profitului sau pierderii entitatii in situatiile financiare, astfel incat utilizatorii acestora sa fie in masura sa adopte cele mai bune decizii.

Asistenta FiNEXPERT


FiNEXPERT poate oferi asistenta in efectuarea inventarierii cu salariatii proprii ai clientului, in conformitate cu procedura proprie privind inventarierea, oferind asigurarea ca sunt intocmite toate documentele aferente procesului de inventariere si ca rezultatele inventarierii sunt corect valorificate in evidenta contabila.

FiNEXPERT poate participa in comisia de inventariere pe baza de contract de prestari de servicii in calitate de persoana juridica cu pregatire corespunzatoare.

Mai multe detalii despre procedura de inventariere gasiti aici.

[1] Art. 7: “Persoanele prevăzute la art. 1 au obligaţia să efectueze inventarierea generală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii deţinute la începutul activităţii, cel puţin o dată în cursul exerciţiului financiar, precum şi în cazul fuziunii, divizării sau lichidării şi în alte situaţii prevăzute de lege.

Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.