Vă reamintim de obligația legală de a efectua inventarierea patrimoniului la 31.12.2018*.

Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii reprezintă ansamblul operațiunilor prin care se constată existența tuturor elementelor respective, cantitativ-valoric sau numai valoric, după caz, la data la care aceasta se efectuează, în vederea comparării cu situația scriptică din evidența contabilă.

Inventarierea are ca scop principal stabilirea situației reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale fiecarei entități, precum și a bunurilor și valorilor deținute cu orice titlu, aparținând altor persoane juridice sau fizice, în vederea întocmirii situațiilor financiare anuale care trebuie să ofere o imagine fidelă a poziției financiare și a performanței entității pentru respectivul exercițiu financiar.

Această obligație este stipulată de Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la art. 8 și este aplicabilă societăților comerciale, societăților/companiilor naționale, regiilor autonome, instituțiilor publice, asociațiilor și altor persoane juridice cu și fără scop patrimonial, precum și persoanelor fizice care desfășoară activități producătoare de venituri.

Răspunderea pentru buna organizare a lucrărilor de inventariere revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligația gestionării entității. Nerespectarea reglementărilor cu privire la efectuarea inventarierii constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 400 lei la 5.000 lei.

FiNEXPERT poate oferi asistență în efectuarea inventarierii cu salariații proprii ai clientului, în conformitate cu procedura proprie privind inventarierea, oferind asigurarea că sunt parcurse toate etapele și sunt întocmite toate documentele aferente procesului de inventariere, în conformitate cu Normele privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, aprobate prin Ordin 2861/2009.

De asemenea, echipa noastră participă în comisia de inventariere pe baza de contract de prestări de servicii în calitate de persoană juridică cu pregătire corespunzătoare.
Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.