Persoanele fizice care sosesc în România pentru o perioadă care depăşeşte 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive care se încheie în anul calendaristic vizat, au obligaţia de a completa și de a depune la autorităţile fiscale un chestionar special - Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România, împreună cu documentele justificative, nu mai târziu de 30 de zile de la împlinirea termenului de 183 de zile de şedere în România.

După completarea chestionarului şi ataşarea documentelor justificative, dosarul trebuie depus la autorităţile fiscale. În baza acestor documente, autorităţile fiscale vor reveni cu o notificare scrisă care va stabili dacă persoana în cauză este considerată rezidentă fiscal în România sau nu. De asemenea, autoritățile fiscale pot solicita informații și document suplimentare pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice. Stabilirea statutului fiscal al persoanei fizice generează următoarele obligații:
  • Dacă autorităţile fiscale ajung la concluzia că sunt îndeplinite condiţiile pentru a fi considerat rezident fiscal în România, persoana respectivă va fi supusă impozitului pe venit în România pentru veniturile globale (etc. dobânzi, dividende etc.) de la data menţionată de autorităţile fiscale în notificarea de rezidenţă fiscală.

  • Dacă autorităţile fiscale ajung la concluzia că persoana în cauză nu este rezidentă fiscal în România, se va datora impozit pe venit doar pentru veniturile obținute din România.

În același context, vă reamintim faptul că persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligaţia de a completa și de a depune un chestionar special - Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale la plecarea din România, în termen de 30 de zile înaintea plecării din România.

FiNEXPERT vă poate oferi asistență cu privire la completarea și depunerea chestionarului și a documentelor necesare.

Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.